Met het internet is studeren voor iedereen binnen handbereik

Veel Nederlanders hebben een fulltime baan of volgen een opleiding aan een traditionele hogeschool of universiteit. Van al deze mensen is er een percentage die zich geroepen voelt om nog een extra opleiding te volgen, maar er simpelweg de tijd niet voor heeft. Als je bezig bent met andere dingen in het dagelijks leven, of je moet bijvoorbeeld twee uur per dag reizen om op de locatie van je droomopleiding te komen, dan schiet verder studeren er natuurlijk bij in. Online universiteiten bieden een uitkomst! Gecertificeerd en van hoge kwaliteit, kun je je lesprogramma precies invullen wanneer je er zelf tijd voor hebt en is een online opleiding daarom goed te combineren met een andere dagindeling.

Voordelen van online universiteiten

Zoals hierboven al kort aangestipt zijn online universiteiten flexibel. Je kiest zelf wanneer je colleges terugkijkt, wanneer je opdrachten maakt en waar je dit doet. Kies voor je favoriete koffiezaakje om onder het genot van een cappuccino een essay te schrijven, of doe het lekker thuis in je comfortabele outfit. Je kan het helemaal zelf invullen! Uiteraard zul je wel te maken krijgen met deadlines, wat aan de ene kant positief is. Zo weet je dat je een stok achter de deur hebt en zul je gemotiveerd zijn om te studeren.

Niet alleen jij bent flexibel, de online universiteit is dat zelf ook. Colleges worden opgenomen, wat betekent dat je ze zo vaak terug kunt kijken als je wilt. Iets gemist? Vrees niet, met een klik op de knop ben je weer op de hoogte.

Communicatie gebeurt virtueel, en dit heeft ook voordelen. Je kunt rustig nadenken over wat je wilt vragen of e-mailen naar je docent en krijgt een mooie uiteenzetting van het antwoord terug. Bovendien zijn de meeste docenten niet te beroerd om een persoonlijke Skype-sessie met je te voeren als je iets niet begrijpt. Je werkt tevens samen met studenten van over de hele wereld – je leert zo ook nog eens andere culturen kennen.

Online studeren is vaak ook goedkoper. Als de universiteit geen kosten heeft voor het afhuren van een collegezaal, docenten een veel groter bereik hebben en alles virtueel gebeurt, dan kun je je voorstellen dat de online universiteit een heleboel kosten minder heeft. Komt jouw portemonnee ook nog eens goed uit!

Maar dat online studeren, waar doe ik dat dan?

Door even te googelen vind je een enorm scala aan verschillende online universiteiten. Door de bomen zie je het bos bijna niet meer, het gaat tenslotte wel over je toekomst dus je wilt een weloverwogen keuze maken. Om je op weg te helpen, geven we een uiteenzetting van alles waar je op moet letten bij de keuze voor een online universiteit.

-Gecertificeerd: klassieke universiteiten geven je een papiertje als je bent afgestudeerd en bij online universiteiten geldt dit net zo. Let dus goed op de certificatie van de universiteit, hieraan kun je een heleboel afleiden over de kwaliteit.
-Je er prettig bij voelen: je denkt misschien dat online studeren zo erg op afstand is dat het niet uitmaakt of de sfeer van de universiteit je ligt, maar niets is minder waar. Als je je prettig voelt bij de website en de werkstijl, ben je gemotiveerder om de opleiding goed af te sluiten.
-Lees je goed in, bekijk verschillende online universiteiten en vergelijk! Zoek ervaringen van andere studenten op.

Neem eens een kijkje op de website van de Thompson Rivers universiteit of European University. Verder staat deze site bomvol informatie zodat je je goed kunt oriënteren.

Mochten er nog dingen onduidelijk zijn, schroom dan ook niet om contact op te nemen.