Studiefinanciering nieuwe regeling

Studiefinanciering nieuwe regelingNieuwe regeling

Als je bent begonnen of gaat beginnen met je studie na september 2015, dan val je binnen de nieuwe regeling voor studiefinanciering. Dit betekent dat het nieuwe leenstelsel geldt. Het nieuwe leenstelsel omvat voor hbo en wo een ‘studievoorschot’, bij mbo krijg je nog wel een basisbeurs. Dit betekent dat je met hbo of wo geen ‘gratis’ studiefinanciering meer krijgt, maar in plaats daarvan heb je de mogelijkheid om te lenen. Je kunt maximaal €862,50 per maand lenen, maar daarnaast kun je voor je collegegeld nog een extra bedrag lenen van €165,33. Het terugbetalen van je opgebouwde studieschuld is ook veranderd, daar mag je nu 35 jaar lang over doen.

Aanvullende beurs & reisproduct

De basisbeurs is dus weggevallen, maar wel heb je nog steeds recht op je studentenreisproduct en eventueel op een aanvullende beurs. Deze bedragen hoef je niet terug te betalen: zodra jij je diploma hebt behaalt binnen 10 jaar worden je aanvullende beurs en je studentenreisproduct een gift. Een aanvullende beurs is voor studenten wiens ouders minder financiële hulp kunnen bieden en deze beurs kun je aanvragen bij DUO. DUO gaat dan kijken of je er recht op hebt en hoe hoog het bedrag dan zal zijn. Dit wordt gebaseerd op de inkomstengegevens van je ouders van twee jaar eerder. Het maximum bedrag is €385,-.

Bijverdiengrens

Een andere verandering in de nieuwe regeling is de opheffing van de bijverdiengrens. Bij de oude regeling mocht je als student niet meer dan €1.150,- verdienen, anders ging dit ten koste van je studiefinanciering. Bij het leenstelsel mag je zoveel bijverdienen als je wilt, wat ook gunstig is gezien het feit je dan minder hoeft te lenen.