Studiefinanciering buitenland

Studiefinanciering BuitenlandOpleidingen in het buitenland zijn vaak een stuk duurder dan in Nederland, daarom is het fijn om te weten of je je studiefinanciering mee kan nemen naar het buitenland. Dit hangt af van je opleiding, maar ook of je voor je Nederlandse studie naar het buitenland gaat, of dat je een buitenlandse studie gaat doen.

Tijdelijk naar het buitenland

Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor een studie of stage die onderdeel is van je Nederlandse opleiding, dan loopt je studiefinanciering meestal gewoon door. Je blijft dan ingeschreven bij je eigen onderwijsinstelling. Omdat je in het buitenland zit kan je natuurlijk geen gebruik maken van je studentenreisproduct. Daarom kun je een maandelijkse ov-vergoeding aanvragen van €99,66 zolang je in het buitenland zit.

Een opleiding in het buitenland

Als je niet naar het buitenland gaat als onderdeel van je Nederlandse opleiding, maar een studie gaat volgen in het buitenland, dan zijn er extra voorwaarden waar jij of je opleiding aan moeten voldoen voordat je recht hebt op studiefinanciering. De opleiding dient van voldoende kwaliteit te zijn, je mag geen studiefinanciering krijgen van een buitenlandse overheid en je moet een aantoonbare band hebben met Nederland. Om studiefinanciering te ontvangen moet je het aanvragen via DUO, dan zoeken zij uit of je recht hebt op studiefinanciering bij jouw opleiding. Doe dit ruim van tevoren, zoals 3 maanden voordat je gaat, maar het liefst nog eerder. Dan heeft DUO lang genoeg de tijd om uit te zoeken of je studiefinanciering krijgt of niet. Als je recht hebt op studiefinanciering, dan werkt dat bij de meeste buitenlandse studies hetzelfde als in Nederland, wat betekent dat je recht hebt op 7 jaar studiefinanciering.