Studieschuld

Studieschuld opbouwenStudieschuld aflossen & opbouwen

Je hebt als student de mogelijkheid om geld te lenen van DUO. Omdat per september 2015 de basisbeurs voor studenten is weggevallen, zijn er ook enkele veranderingen omtrent lenen. Studenten die vóór september 2015 zijn begonnen vallen binnen de oude regeling en hoeven de basisbeurs niet terug te betalen, zolang zij binnen tien jaar na de start van een opleiding hun diploma behalen. Studenten die begonnen zijn in of na september 2015 vallen in de nieuwe regeling en krijgen geen basisbeurs meer, dus zij kunnen meer geld lenen. Dit bedrag ligt vanaf september 2016 op €862,50 per maand. Naast deze standaard lening kun je extra lenen om je collegegeld te betalen. Dit is het collegegeldkrediet. Je kunt een vast bedrag lenen waarmee je precies de kosten van jouw onderwijsinstelling kan betalen. Voor je collegegeld kun je €165,33 per maand lenen, waardoor je in totaal een bedrag van €1.027,83 kan lenen. Door dit geleende bedrag bouw je een studieschuld op, die je natuurlijk ook weer moet gaan aflossen.

Studieschuld aflossen

Het aflossen van je lening begint als je na je afstuderen een baan hebt gevonden. Als je bent begonnen met studeren vóór september 2015 dien je je schuld binnen 15 jaar na je afstuderen af te lossen. Je hoeft wel pas twee jaar na je afstuderen te beginnen met aflossen en zolang je minder dan het bijstandsniveau verdient hoef je ook nog niets terug te betalen. Studenten die in of na september 2015 zijn begonnen met studeren hebben wat langer de tijd: zij mogen 35 jaar doen over het aflossen van de studieschuld. Ook kunnen zij vijf keer een ‘jokerjaar’ inzetten. Dan pauzeer je de aflossing voor een jaar, bijvoorbeeld als het een jaartje financieel tegen zit. Ook het percentage van je inkomen dat je maandelijks moet aflossen is veranderd. Geldt voor de studenten in de oude regelingen nog een percentage van 12, bij de nieuwe regeling hoef je slecht 4% van je inkomen per maand af te lossen. Onder het oude stelsel begint het afbetalen bij het bijstandsniveau. Bij de nieuwe regeling hoeven studenten pas te beginnen met terugbetalen als ze meer verdienen dan het minimumloon.

Rente DUO

De rente die DUO stelt is vaak erg gunstig. Per jaar wordt het rentepercentage berekend en na je afstuderen staat het percentage van dat moment voor jou vast voor 5 jaar. Na die 5 jaar is er weer een nieuw percentage berekend, waarna deze weer voor 5 jaar vast staat voor jou. Het percentage is erg laag en ligt meestal tussen de 0,1% en 1%.