Financiering

Er hebben veel veranderingen plaatsgevonden in de financiering voor studenten. Zo is de studiefinanciering met basisbeurs sinds september 2015 verleden tijd en is daar het leenstelsel voor in de plaats gekomen. In plaats van dat de maandelijkse studiefinanciering een gift wordt zodra een diploma is behaald binnen 10 jaar, moeten studenten nu het totale bedrag na hun studie terugbetalen.

Vind meer informatie over:

Studiefinanciering

Studieschuld

Wat (gelukkig) niet veranderd is, is het gratis reizen van studenten. Het studentenreisproduct blijft bestaan en blijft bovendien gratis voor studenten. Op deze manier worden studenten niet beperkt in de keuze over waar ze studeren. Je kunt je voorstellen dat wanneer je zelf voor het openbaar vervoer moet betalen, je niet voor een opleiding kiest die op twee uur afstand ligt. Studenten hebben recht op een studenten ov tijdens hun studie, met een maximum van één jaar vertraging tijdens de opleiding. Dit komt in de meeste gevallen neer op 5 jaar recht op een gratis studentenreisproduct.

Wanneer je wilt studeren in het buitenland (of een online buitenlandse studie wilt volgen), moet je rekening houden met weer andere kosten en regels. Er is geen vaste prijs in buitenlandse opleiding, dit verschilt enorm per universiteit en land. Ook zijn er ook grote verschillen tussen de kosten van opleidingen binnen de Europese Unie en die daarbuiten. Wanneer je een opleiding wilt volgen in bijvoorbeeld Amerika, kunnen de kosten per jaar wel oplopen tot tien duizenden euro’s.

Wanneer je overweegt een buitenlandse studie te volgen (binnen of buiten de EU), zijn er verschillende bedrijven en instanties die je kunnen helpen. Niet alleen kunnen dergelijke bedrijven informatie verschaffen over de toelatingseisen en kosten, vaak helpen ze je ook nog met accommodatie en vervoer naar de onderwijsinstelling in het buitenland. Een voorbeeld van een bedrijf dat studenten helpt met hun buitenlandse droom verwezenlijken is Study-Globe.

De kosten van je studententijd kunnen, zeker met het nieuwe leenstelsel, hoog oplopen. Ook de studenten die nog wel studiefinanciering kregen of krijgen hebben de mogelijkheid om extra leningen af te sluiten tegen aantrekkelijke rentes. Zo kan het zijn dat je na afloop van je studie toch wel een paar duizend euro studieschuld hebt. Meer weten over het aflossen van je schulden? Lees dan zeker de pagina over studieschuld door.
Voor meer informatie over studiefinanciering en studieschuld kun je onderstaande pagina’s bezoeken.