Hoe onderscheid je jezelf van andere studenten?

Alhoewel er wel duizenden opleidingen in Nederland te volgen zijn, is de kans groot dat jij straks werk zoekt in hetzelfde vakgebied als heel veel andere studenten. Neem bijvoorbeeld opleidingen in communicatie. Deze heb je in veel verschillende varianten, gewoon communicatie, maar ook communicatie en multimedia design, communicatie- en informatiewetenschappen, communicatiemanagement en vast nog een heleboel andere opties. Hetzelfde met economische of marketing studies. Een heleboel studenten zullen na hun opleiding een baan zoeken in dezelfde sector als jij. Maar hoe onderscheid je jezelf dan van alle anderen?


Buitenschoolse activiteiten

Allereerst kun je beginnen met buitenschoolse activiteiten. Veel werkgevers waarderen het als jij bijvoorbeeld een bestuursjaar hebt gedaan, of actief lid bent geweest in een studievereniging. Hiervoor regel je immers ook vaak bedrijfsbezoeken, en andere activiteiten die ervoor zorgen dat jij je verdiept in het bedrijfsleven.
Een bestuursjaar brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, en dit kan je dan ook zeker benoemen op je CV. Je laat dan aan een toekomstige werkgever zien dat jij niet zomaar even een opleiding volgt, je investeert nog meer in je toekomst.


Honours programme

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je er goed voor staat tijdens je opleiding. Tegenwoordig heerst er toch een beetje een zesjescultuur onder studenten (het is immers voldoende en dus goed genoeg?), maar wanneer je weet dat je beter kan is het zeker verstandig om voor de hogere beoordelingen te gaan. Vaak heb je op opleidingen wel een soort van Honours Programme, waar je voor in aanmerking komt als je bijvoorbeeld hoger dan een 7.5 gemiddeld staat. Toegelaten worden voor zo’n dergelijk programma is natuurlijk een hele prestatie, en wanneer je het dan afrondt (vaak horen hier extra vakken of andere activiteiten bij) heb je zeker een voorsprong op andere studenten.


Stage

Daarnaast is stage ook een goede manier om jezelf te onderscheiden. Niet alleen doe je zo ervaring op in de bedrijfssector waarin je later wilt werken, je laat zien dat je gedreven bent en niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Nou is het voor veel HBO opleidingen verplicht om een of meerdere stages te lopen tijdens de opleiding, dus zal dat niet heel bijzonder staan op je CV, maar overweeg dan eens om een zomer- of extra bijbaan te zoeken die ook aansluit op je opleiding.

Voor veel WO opleidingen is daarentegen niet verplicht om stage te lopen. Toch is het goed om dat toch te overwegen. Natuurlijk is het in de arbeidsmarkt super fijn om een universitair diploma op zak te hebben, maar potentiële werkgevers zoeken toch ook vaak naar werknemers met werkervaring. Je zou dus een zomerstage kunnen doen, of een (half) jaar stage kunnen lopen tussen je bachelor- en masterjaar in. Wanneer je weinig college hebt, zou je ook kunnen overwegen om 1 of 2 dagen per week stage te lopen naast je reguliere lessen.
Op die manier zullen werkgevers zien dat jij niet alleen WO denkniveau hebt, maar ook al vrijwillig (!) werkervaring op hebt gedaan. Hierdoor zul net dat streepje voor hebben op andere sollicitanten.

Naar het buitenland
Je kunt natuurlijk ook iets heel gaafs doen als naar het buitenland gaan! Vaak hebben studenten wel de optie om voor een semester of stage naar het buitenland te gaan, maar die kiezen dan toch voor de veilige Nederlandse optie. Wanneer het echt niks voor jou is en je er niet gelukkig van zou worden, moet je het zeker niet doen, maar wanneer je twijfelt en het gewoon een beetje spannend vindt moet je het gewoon doen! Stage lopen of studeren in het buitenland is niet alleen een verrijking van je educatie, maar je leert er ook zeker jezelf en je capaciteiten beter door kennen. Daarnaast leer je ook veel over andere culturen, door het land waar je verblijft en de vele buitenlandse studenten die je zult ontmoeten. Kortom, het is een geweldige ervaring die zeer gunstig uit zal pakken wanneer jij een baan zoekt.
Naast studeren of stage lopen in het buitenland kun je bijvoorbeeld ook een taalcursus volgen. Verdiep je bijvoorbeeld nog meer in de Engelse taal (zeer handig wanneer je voor een internationaal bedrijf wilt werken), of leer een hele nieuwe taal! Een taal leer je het beste op locatie en een mooie reis is natuurlijk nooit een straf. Je kunt ook overwegen om een taalexamen te doen in de taal die je gaat leren. Zo kun je bijvoorbeeld het Cambridge Examen afleggen om aan te tonen dat je zeer goed Engels spreekt, of een DELE examen om je Spaanse niveau te laten zien.
Ook buitenlandse taalcursussen laten eventuele werkgevers zien dat jij gemotiveerd bent om nieuwe dingen te leren en zul je dus weer voorlopen op andere kandidaten!