Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct is onderdeel van de studiefinanciering. Gelukkig zijn de voorwaarden voor het studenten OV niet veranderd met het nieuwe leenstelsel. Het reisproduct blijft gratis voor studenten van het HBO en WO, en voor studenten die een MBO opleiding volgen en ouder zijn dan 18 jaar. Dankzij het nieuwe stelsel krijgen MBO studenten vanaf januari 2017 ook het studentenreisproduct wanneer zij jonger dan 18 jaar zijn.
Een heleboel studenten kunnen dus gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Je kunt zelf kiezen of je in het weekend of doordeweeks gratis wilt kunnen reizen. Voor studenten die thuis wonen is het natuurlijk het handigst om een weekabonnement te nemen, zodat je maandag tot en met vrijdag gratis met het openbaar vervoer naar school kunt. Studenten die op kamers wonen moeten voor zichzelf beslissen of zij op weekenddagen naar huis reizen en dus een weekendabonnement nemen, of dat zij maandag en vrijdag op en neer reizen.

Wanneer je studiefinanciering en dus het studentenreisproduct aanvraagt, moet je al wel in het bezit zijn van een persoonlijke OV-chipkaart. Deze kun je zelf aanvragen op www.ov-chipkaart.nl. Als je vervolgens in het bezit bent van je eigen kaart, kun je op www.studentenreisproduct.nl het nummer van je persoonlijke kaart doorgeven en wordt het reisproduct gekoppeld aan jouw kaart. Deze kun je dan zelf aanzetten bij een oplaadpunt bij jou in de buurt. Daarna kun je doordeweeks of in het weekend gratis reizen, en de andere dagen met 40% korting. Ook kunnen mensen die met jou meereizen profiteren van het studentenreisproduct: zij krijgen ook 40% korting op hun ritprijs. Dit geldt wel maar voor maximaal vier medereizigers.

Je hebt maximaal vijf jaar recht op het studentenreisproduct, daarna zul je zelf voor je trein- en busreizen moeten betalen. Vaak kun je als pas afgestudeerde nog wel voordelige treinabonnementen afsluiten, kijk hiervoor even op www.ns.nl.
Je zult je studentenreisproduct zelf moeten stopzetten. Hiervoor geef je eerst bij DUO aan vanaf wanneer je geen recht meer hebt op studiefinanciering en het reisproduct. Vervolgens moet je zelf vóór de vijfde werkdag van de maand waarin je geen recht meer op het studenten OV hebt weer naar een oplaadpunt om het stop te zetten. Op www.ov-chipkaart.nl kun je een oplaadpunt bij jou in de buurt vinden waarop dat mogelijk is. Let op! Zet je studentenreisproduct écht op tijd stop, anders zul je een schuld bij DUO opbouwen van ongeveer 200 euro per maand. Dit zul je dan met rente moeten terugbetalen.

Wanneer je een studie (deels) gaat volgen in het buitenland heb je natuurlijk niks aan je Nederlandse OV-chipkaart. Wanneer je op tijd aangeeft dat je een studie of semester gaat volgen in het buitenland, kun je tijdens je verblijf in het buitenland wel een maandelijkse vergoeding krijgen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen! Als je online een buitenlandse studie wilt volgen kun je zelf de keuze maken of je een maandelijkse bijdrage wilt, of dat je gewoon gebruik blijft maken van het studentenreisproduct.