Studiefinanciering, schulden & meer vak keuzes MBO

Het onderwijs in Nederland is de afgelopen dagen veel in het nieuws. MBO opleidingen krijgen meer vrijheid in vakkeuzes bij opleidingen voor betere baan kansen welke studenten per 1 augustus 2016 kunnen gaan volgen. MBO leerlingen zouden ook misbruik maken van de studiefinanciering om zo “snel” geld te verdienen en denken aan het korte termijn maar niet de schulden die ze opzich nemen.

Al met al een hoop ontwikkelingen voor het MBO welke we graag met jullie delen.

Verbreding MBO goed of slecht?

De keuze voor verdieping van vakken binnen het MBO op school en regionaal niveau kan een positieve impuls hebben op de uitwerking voor de student. Zo krijgen deze meer nuttige praktische kennis welke direct inzetbaar is in het werkveld. Maar niet alle verbreiding en vrijheid voor scholen is goed. Zo is de kans dat hierdoor wildgroei ontstaat onder opleidingen aanwezig. Want iedere opleiding wil natuurlijk studenten binden en dit doen ze door populaire opleidingen of vakken aan te bieden die niet direct bijdrage aan ontwikkelingen in de regio of de baankansen van de student maar meer letten op de potentie om studenten te binden aan de opleiding.

 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het grote aanbod aan opleidingen welke weinig tot geen baan garanties bieden maar wel “leuk” klinken om te volgen zoals een opleiding reptielen verzorger of artiest. In 2012 heeft het ministerie van onderwijs dan ook niet voor niets ingezet op het terug dringen van het aantal “nutteloze” mbo-opleidingen. Wat ons betreft geld dus waakzaam zijn dat we nu niet via een andere constructie de kans op nutteloze opleidingen die populair worden onder studenten maar die vaak geen baan opleveren weer laten opbloeien. Je kunt dus een vraagteken zetten bij de grote vrijheid voor opleidingen die geboden word, wel zal het onderdeel van de vrije keuzes beperkt zijn tot 15% van de uren van de beroepsopleiding. Hoe online MBO opleidingen hier goed op kunnen inspelen is nog niet bekend, maar hierin geld natuurlijk al een directe grotere vrijheid in keuzes voor de studenten.

Meer informatie over de nieuwe keuze delen is ook te vinden via de website van de rijksoverheid: nieuwe-keuzedelen-versterken-positie-mbo-ers-op-arbeidsmarkt

Studiefinancierings problemen?

Afgelopen week was het nieuws dat MBO leerlingen de studiefinanciering gebruiken als snel geld waarvoor ze bijna niets hoeven te doen. Zoals terecht aangegeven door onze minister Jet Bussemaker is het hoogst onverstandig om op deze manier op te gaan met de studiefinanciering.

Het aantal studenten dat op deze manier omgaat met de studiefinanciering lijkt gelukkig zeer klein te zijn, maar wij willen graag benadrukken dat het een zeer onverstandige keuze is om geld te lenen voor je opleiding en vervolgen de opleiding niet te volgen. Niet alleen zadel je jezelf op met schulden die grote gevolgen hebben voor je eigen toekomst. Ook ontneem je jezelf de kans op een gedegen opleiding en een vergroting van je kansen op de arbeidsmarkt. Iets waar je je leven lang profijt van moet hebben word zo een strop.